MATHEMATICS QUESTIONS

mathematics questions

Q 1.
If the cost price of 12 pens Is equal to the selling price Of 8 pens. The gain percentage is-
A)25%                
B)33.33%                 
C)50%                        
D)66.66%
Q 2.
If the number 97251*6 is completely divisible by 11 then the smallest whole number in place of * will be-
A)6                 
B)2                    
C)1                   
D)5
Q 3.
In an examination it is required to get 310 at the aggregate marks to pass. A student get 28% marks and it declared failed by 93 marks.What are the maximum aggregate marks a student can get?
A)685
B)765    
C)775                  
D)875
Q 4.
Which of the following ratios is greatest?
A)7:15      
B)15:23       
C)17:25         
D)21:29
Q 5.
If 20% of a =30% of b =1/6 of c   then a:b:c is-
A)3:2:16      
B)2:3:6   
C)15:10:18     
D)10:15:18
Q 6.
Amixture of 40 litre of milk and water contains 10% of water . How much water should be added to this mixture so that the new mixture contains 20% water?
A)6.5 liter   
B) 4 liter     
C) 5 liter      
D)7.5 liter
Q 7.
If the side of a square is increased by 30% then its area is increased by
A) 9%       
B) 60%       
C) 30%      
D)69%
Q 8.
If 20% of (p+q)=50% of (p-q), then p:q =?
A) 7:3     
B) 5:7     
C) 7:5       
D) 7:8
Q 9.
If x/y=4/3  then  =(3x+2y)/(3x-2y)=?
A) 5      
B) 6        
C)-1      
D) 3
Q 10.
(2-1/3)(2-3/5 )(2 – 5/7 )………..(2 -999/1001 ) =?
A)999/1001       
B)1001/3        
C)1003/3      
D) none of this
Q11.
A man purchases two fans for Rs.2160, By selling one fan at a profit of 15% and the other at a less of 9% . He neither gains nor losses in the whole transaction. Find the cost price of each fan ?
A) Rs.710,Rs. 1450       
B) Rs. 1530, Rs.630        
C) Rs.810, Rs. 1350   
D) Rs.1340, Rs.820
Q 12
A number when divided by 221,leaves a remainder 64,what is the remainder if the same number is divided by 13?
A) 0     
B) 1      
C)11        
D)12
Q 13
If the selling price  of 4 articles is equal to the cost price of 5 articles,the profit is-
A)20%    
B)22.5%    
C)25%   
D)30%
Q 14
The students of three classes are in the ratio 2:3:5 If 20 students are increased in each class, the ratio changes to 4:5:7. The total no. of students before the increase was-
A)160     
B)120    
C)100   
D)100
Q 15
The mean of 11 numbers is 35 . If the mean of first 6 numbers is 32 and that of the last 6 numbers is 37 , find the 6th number-
A) 28    
B) 29    
C) 30     
D) 27
Q 16
A container contains 60 kg of milk . Form this container 6kg of milk was taken out and replaced by water. This process was repeated further two times. The amount of milk left in the container is-
A) 34.24 kg     
B) 39.64 kg    
C) 43.74 kg    
D) 47.6kg
Q17
A boy can swim in still water at a speed of 10 km/hour .If the speed of the current would have been 5km/hour then the boy could swim 60km
A) upstream in 4 hours   
B) downstream in 12 hours 
C) upstream in 6 hours 
D) downstream in 4 hours
Q 18
Simplyfy 3/4+5/36+7/144+………………. 19/8100=?
A)299/200    
B)199/100   
C)99/200    
D)99/100
Q 19
A clock takes 10 seconds to strike at 6 o’clock. How much time will it take to strike at 12 o’ clock?
A) 20 sec    
B) 22 sec    
C) 23 sec    
D) 24 sec
Q 20
The ratio between two numbers is 2:3. If their l.c.m is 150 ,then the numbers are-
A)50,75    
B)30,40    
C)48,64    
D)none of this
Q 21
If 4 men working 4 hours per day for 4 days ,complete 4 units of work , then how many units of work will be completed by 2 men working for 2 hours per day in 2 days?
A)2    
B)1    
C)1/2     
D)1/8
Q 22
By increasing the speed of his car by 15 km/hour, a person covers 300 km distance by taking an hour less than before.The original speed of the car was-
A) 45km/hr  
B) 50km/hr   
C) 60km/hr    
D) 75 km/hr
Q 23
If a:b=3:5 and b:c=7:8 then 2a:3b:7c is equal to
A)42:105:280     
B)15:21:35    
C)6:15:4   
D)30:21:250
Q 24
A number consists of two digits ,whose sum is 7.If the digits are reversed the number is increased by 27. The product of digits of the number is-
A)6   
B)8    
C)10    
D)12
Q 25
Consider all positive two digit numbers each of which is divided by 7,leaves a remainder 3,what is their sum?
A)661    
B)666    
C)676    
D)777
Q 26
By selling 33 meter of cloth ,a person gains the cost of 11 meters. Find his gain %
A) 33.33%    
B) 33.5%    
C) 33%     
D) 34.33%
Q 27
The ratio of income and expenditure of a person is 11:10. If  he saves Rs.9000 per annum , his monthly income is-
A)Rs.8000  
B)Rs. 8800    
C)Rs.8500   
D)Rs.8250
Q 28
The average of the squares of first ten natural numbers is-
A)35.5    
B)36     
C)37.5     
D)38.5
Q 29
Which fraction comes next in the sequence 1/2, 3/4, 5/8, 7/16,?
A)9/32    
B)10/17    
C)11/34    
D)12/35
Q 30
Which of the following will not be a number of the series 1,8,27,64,125,……?
A)216   
B)512    
C)729   
D)1000

Answer Key:-

  1. C      2. A      3. C     4. D      5. C       6. C      7.D    8. A   9.D    10.C      11. C     12.D      13.C     14.C      15.B     16.C     17.A    18.D     19.B     20.A       21.C      22.C     23.A        24.C      25.C      26.A     27.D       28.D        29.A      30.A

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *